kruiden

In de Romeinse keuken worden diverse bekende kruiden gebruikt, zoals peper, munt, of koriander, maar ook diverse minder bekende kruiden zoals duivelsdrek (vervanging van het uitgestorven silphium), wijnruit en lavas. Op deze pagina licht ik enkele kruiden toe.

Duivelsdrek (Asafoetida)

De naam van dit kruid is niet erg aantrekkelijk en de geur evenmin. Je moet oppassen er niet te veel van te gebruiken want de smaak is erg sterk en komt het beste tot zijn recht bij verhitting. Mits met mate gebruikt is het toch erg lekker. Mocht je het niet kunnen vinden in een kruidenwinkel is knoflookpoeder een vervanging. Het potje dat ik heb bevat ook niet het pure kruid, maar een mengsel van het kruid zelf met bloem en rijstebloem.

Oorpsonkelijk werd silphium (de wortel van laser) gebruikt in de Romeinse keuken, een kruid dat zo populair was dat het helaas uitgestorven is. Duivelsdrek is een kruid dat er op lijkt, maar we moeten het doen met onze fantasie hoe gerechten hebben gesmaakt met echt silphium.

Lavas

Met lavas wordt eigenlijk het zaad van de maggiplant bedoeld. Dit zaad heb ik geprobeerd te vinden in diverse kruidenwinkels, maar zonder resultaat. Gelukkig heb ik een kleine voorraad gekregen van Janiek Kistemaker en ben daar heel zuinig mee. Voordat ik dit ingrediënt in huis had deed in een scheutje maggi door het eten, wat overigens niet te vergelijken is. wat wel goed verkrijgbaar is, is de maggiplant, welke ook nog eens heel sterk is en zelfs overleeft op mijn balkon. In de meeste biowinkels is gemalen lavasblad te koop wat een goede vervanging is van lavaszaad.

Wijnruit (ruta graveolens)

Eén van mijn favorieten is ongetwijfeld wijnruit, helaas groeit deze niet hard genoeg op het balkon om mijn gebruik bij te benen. De smaak is een beetje bitter, anijsachtig met elementen van hars en citrus. Vreemd genoeg is de geur heel bekend en toch kan ik er niet opkomen wat het dan is waar wijnruit mij aan denken doet. Er schijnt trouwens rutine in voor te komen, waardoor het bitter smaakt. Deze stof is overigens giftig in grote hoeveelheden. De naam graveolens betekent sterk geurend. Net als silphium is wijnruit niet geschikt voor zwangere vrouwen, het zou de vrucht kunnen afstoten.

3 reacties op ‘kruiden

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s