Glutenvrij

Plaats een reactie

Of het nu echt aan de gluten zelf ligt, of toch meer aan de vele kunstmatige toevoegingen in modern brood en gebak, we weten het niet, maar steeds meer en meer mensen krijgen last van hun maag als zij gluten eten. Zonder gluten, met een glutenvrij dieet dus, voelen diezelfde mensen zich beter. Op dit blog kun je terecht voor veel recepten waar geen gluten in zitten of in ieder geval recepten waarin geen enkele kunstmatige toevoegen zijn toegepast, Meer

Suikervrij eten

Plaats een reactie

Een bijkomend voordeel van Romeins koken is dat eigenlijk alle recepten suikervrij zijn, want geraffineerd suiker in de vorm die we nu kennen,  ontdaan van voedingsstoffen en vezels, kenden de Romeinen niet. Veel recepten bevatten wel honing, maar als men die met mate gebruikt is dat juist gezond. Meer

Recepten vergelijken (zure kip en colocasia)

Plaats een reactie

Vorige week liep ik te dwalen over de Oude Turfmarkt in Amsterdam en bleef staan voor de deur van de Bijzondere Collecties, naast de interessante expositie over de geschiedenis van het gedrukte boek lag hier een gedrukt exemplaar van De Re Coquinaria uit 1541 (Torinus, Basel editie). Ik had al een en ander over die uitgave gelezen en wilde die al maandenlang inzien. Ik ben naar binnen gestapt en spontaan het boek gereserveerd. Meer

Kruidenwijn

Plaats een reactie

De letterlijke vertaling van dit recept is niet direct bruikbaar en de hoeveelheden zijn nogal groot. De wijn moet na een dag worden afgeschuimd, maar bij mij viel er niets af te schuimen. Zoals veel recepten moet deze eerst helemaal worden gelezen omdat er bijvoorbeeld dadels moeten worden geweekt vantevoren.

Meer

Courgettes met saus als voor ‘knollen’

Plaats een reactie

Aan de ene kant zou ik de recepten voor curcurbitas wel willen proberen met een kalebas, maar aan de andere kant is de courgette lekker en gangbaar. Wat is beter, zo dicht mogelijk benaderen wat de Romeinen aten, of een Romeins recept vertalen voor een groot publiek? Anderen hebben curcurbitas vertaald als pompoen, maar er staat nooit welke soort. Wie het weet mag het zeggen.

Meer

Gekookte saus bij gekookte vis

1 reactie

In de aanwijzingen staat niet dat deze saus gekookt dient te worden, maar in de omringende recepten wel. Overigens wordt in die andere recepten ook wel gesproken van pisce frixo; gefrituurde vis, al is de titel pisce elixo; gekookte vis. De saus is vrij pittig en uitgesproken.

Meer

Gekookte en gebakken courgettes

Plaats een reactie

Dit recept heb ik vaker gemaakt voor vrienden die komen eten en wel eens willen proeven wat Romeins eten precies is en wat het zo bijzonder maakt. Het recept is betrekkelijk eenvoudig, hartig en ook zoet. Een goede eerste kennismaking. De saus is dezelfde als voor de perziken uit de oven. Beide heb ik vandaag gemaakt voor Het Parool, binnenkort meer daarover…

Meer

Older Entries