Romeinse recepten

Ciabatta

Gisteren heb ik een biga gemaakt, voordeeg voor ciabatta, en vandaag het brooddeeg aangepast en gebakken tot een brood. De smaak is echt als een ciabatta, maar de structuur is toch anders, minder taai. Ik heb me ook niet 100% aan het recept gehouden, want het is een beetje zonder een pakje melk van 200ml open te maken en dan 30 ml te gebruiken, dus ik heb minder water gebruikt. Ook las ik in twee andere recepten een eetlepel honing, dus die heb ik ook toegevoegd, de volgende keer laat ik het deeg de tweede keer wat langer rijzen, nu heb ik het een uur en drie kwartier laten rusten. Ook was mijn zout bijna op. Ik had best veel deeg en twijfelde over één of twee broden te baken, aangezien het deeg erg stroperig was dacht ik het komt wel goed in een pan van 26 cm en dat klopt dus ook.

De le Creuset pan

Al jaren heb ik met zekere regelmaat voor de etalage van diverse kookwinkels gestaan en hebberig naar (te) dure pannen gekeken. Deze maand dacht ik waarom ook niet en heb gebruikt gemaakt van een goede aanbieding en mijn allereerste le Creuset braadpan gekocht, de 26 cm 5,3 liter Marseille blauwe Signature braadpan. Inmiddels heb ik drie broden gebakken in de pan, een bolognesesaus en deze laatste opgewarmd met extra groenten. Voordat de pan er was heb ik enkele stoofschotels naar recept van Julia Child gemaakt in de oude merkloze braadpan van 22 cm. Deze kan ook in de oven, maar houdt de warmte minder goed vast en is nog geen vier liter.  Voor mijzelf en anderen die van koken en lekker eten houden houd ik de recepten weer een tijdje bij, ik merkte net al dat ik niet meer precies wist wat ik had veranderd aan het recept voor het tweede brood. Een aantal recepten die ik al eerder voor dit blog heb gemaakt ga ik nog een keer doen in de nieuwe pan en weer filmen. Inmiddels heb ik een betere camera en software en veel zelfstudie gedaan de afgelopen maanden.

24 mei: meergranen brood met rozijnen

19 mei: Cassoulet

17 mei: Ciabatta

15 mei: Focaccia met olijven en verse kruiden

14 mei: grand sebaste à la Provençale (roodbaars met wijn, tomaten en kruiden) en 2x brooddeeg voorbereiden voor focaccia (2 cups bloem, 1 cup volkoren meel) en pompoenbrood (½ cup pompoenpuree, ½ cup rozijnen, handvol walnoten, 1 cup bloem, ½ cup havermout, 1 cup volkoren meel, ½ cup amandelmeel)

13 mei: volkoren brood (1 cup bloem, 1 cup havermout, 1 cup volkoren meel) in hetere oven (230°) met sesamzaad

12 mei: noten-rozijnen-brood (1 cup bloem, 1 cup havermout, 1 cup volkoren meel, handvol walnoten, handvol rozijnen, en brooddeeg voorbereiden

11 mei: meergranen niet-kneden-brood (1 cup bloem, 1 cup volkoren meel, 70 gram havermout, 70 gram cruesli) en brooddeeg voorbereiden

10 mei: ‘Ragù Bolognese‘ en brooddeeg voorbereiden

8 mei: postpakket met pan is binnen!

4 mei: ‘cassoulet’ (runder riblap, spek, worstjes, venkel, Brique d’Or Chardonnay)

3 mei: ‘cassoulet’ voorbereiden (bonen gekookt met zwoerd en kruiden)

28 april: ‘Boeuf aux Oignons’ met kappertjes en worstjes en venkel, met een flinke scheut Domaine des Terreaux – Mâcon Bussières 2016

Vergeten welke dag, ‘Navets à la Champenoise’ stoofschotel van meiknolletjes

Voeding als medicijn: het Pioppi-dieet

Begin oktober zond de NPO een programma uit in de serie #doktersvanmorgen. Het onderwerp hierin was het pioppi-dieet. Eigenlijk is dit meer een manier van leven dan een dieet. Het is gebaseerd op het leven in het Italiaanse dorpje Pioppi, net onder de steden Napels en het Romeinse Pompeii, waar veel bewoners onder goede gezondheid een hoge leeftijd bereiken. Het advies is bewerkt voedsel te laten staan, de hoeveelheid koolhydraten flink te beperken en liefst geen toegevoegde suikers of zoetstoffen te eten. Verder brood, pasta of rijst laten staan,  en geen industrieel vervaardigde oliën zoals zonnebloem-, koolzaad, mais- en sojaolie gebruiken. Wat wel mag, en waar dit blog over gaat, is het eten van volop groente, natuurlijke vetten zoals olijfolie, vette vis, vlees (het liefst van grasgevoerd rundvee), eieren, volvette yoghurt en vette kazen. In het dieet wordt aangeraden om twee tot vier eetlepels olijfolie per dag te gebruiken, minimaal 10 eieren per week en elke dag een glas rode wijn en 30 gram chocolade met minimaal 85% cacao. Dat laatste ben ik niet tegengekomen in Romeinse recepten, maar ik ben benieuwd wanneer dit is ingevoerd. Bewerkt voedsel aten Romeinen weinig, voor zover ik kan nagaan. Wel hebben wij de beschikking over veel meer soorten groente van over de hele wereld. Met de feestdagen voor de deur komt er van zo’n dieet weinig terecht, maar vanaf januari wil ik het wel proberen.

Glutenvrij

Of het nu echt aan de gluten zelf ligt, of toch meer aan de vele kunstmatige toevoegingen in modern brood en gebak, we weten het niet, maar steeds meer en meer mensen krijgen last van hun maag als zij gluten eten. Zonder gluten, met een glutenvrij dieet dus, voelen diezelfde mensen zich beter. Op dit blog kun je terecht voor veel recepten waar geen gluten in zitten of in ieder geval recepten waarin geen enkele kunstmatige toevoegen zijn toegepast, Doorgaan met het lezen van “Glutenvrij”

Recepten vergelijken (zure kip en colocasia)

Vorige week liep ik te dwalen over de Oude Turfmarkt in Amsterdam en bleef staan voor de deur van de Bijzondere Collecties, naast de interessante expositie over de geschiedenis van het gedrukte boek lag hier een gedrukt exemplaar van De Re Coquinaria uit 1541 (Torinus, Basel editie). Ik had al een en ander over die uitgave gelezen en wilde die al maandenlang inzien. Ik ben naar binnen gestapt en spontaan het boek gereserveerd. Doorgaan met het lezen van “Recepten vergelijken (zure kip en colocasia)”

Courgettes met saus als voor ‘knollen’

Aan de ene kant zou ik de recepten voor curcurbitas wel willen proberen met een kalebas, maar aan de andere kant is de courgette lekker en gangbaar. Wat is beter, zo dicht mogelijk benaderen wat de Romeinen aten, of een Romeins recept vertalen voor een groot publiek? Anderen hebben curcurbitas vertaald als pompoen, maar er staat nooit welke soort. Wie het weet mag het zeggen.

Doorgaan met het lezen van “Courgettes met saus als voor ‘knollen’”

Gekookte en gebakken courgettes

Dit recept heb ik vaker gemaakt voor vrienden die komen eten en wel eens willen proeven wat Romeins eten precies is en wat het zo bijzonder maakt. Het recept is betrekkelijk eenvoudig, hartig en ook zoet. Een goede eerste kennismaking. De saus is dezelfde als voor de perziken uit de oven. Beide heb ik vandaag gemaakt voor Het Parool, binnenkort meer daarover…

Doorgaan met het lezen van “Gekookte en gebakken courgettes”