Over dit blog

Welkom op het Romeins kookblog, een uit de hand gelopen hobby en ooit begonnen als plan voor het samenstellen van een kookboek, ruim tien jaar geleden. Uiteindelijk is dit een ontdekkingstocht geworden naar lekker en meestal verantwoord eten waarin steeds meer naar voren komt dat het Romeins dieet lijkt om hoe we nu willen eten, zonder gluten, weinig suiker, en als het even kan vegetarisch of veganistisch. Alle recepten komen uit de ‘Apiciana‘, ver­taald uit het Latijn door Janiek Kistemaker.

Advertenties

3 reacties (+add yours?)

 1. Lex Spaansholding@gmail.com
  Apr 11, 2012 @ 11:46:01

  Wat zijn mensen toch slecht op de hoogte van etenswaren. En maar leuk koken zonder enige kennis van zaken.
  Romeinen… courgette??? pompoen??? Die komen uit het Amerikaanse continent en zijn op zijn vroegst in Europa geïntroduceerd in de 16de eeuw.
  (overigens net als pepers, paprika, tomaten, aardappels, maïs, alle soorten bonen, cacao, tabak, ananas en nog veel meer).

  Lex

  Beantwoorden

  • Vincent
   Feb 09, 2017 @ 13:24:29

   Het antwoord mag dan wel laat komen, maar kennis van zaken is ook noodzakelijk bij criticasters. De courgette kan inderdaad onmogelijk bij de Romeinen bekend zijn geweest. Toch gebruikten ze zelf het woord ‘cucurbita’ voor iets wat op een pompoen moet geleken hebben. Je sabelt de vertalingen/interpretaties ‘courgette’ en ‘pompoen’ meedogenloos neer, maar biedt geen alternatief, terwijl je kennis van zaken eist. Welnu, de cucurbita was waarschijnlijk een fleskalebas, een flesvormige pompoenachtige (Lagenaria siceraria uit de komkommerfamilie of Cucurbitaceae), afkomstig uit Zuid-Afrika en al snel bekend over de hele Oude Wereld. Vervolgens bombardeer je nog een hele lijst van gewassen die de Romeinen niet gekend zouden hebben: pepers, paprika, tomaten,… Meestal heb je daarin gelijk. Toch hangt het er vanaf wat je met ‘pepers’ bedoeld. Ook hier hadden de Romeinen wel degelijk een woord ‘piper’, wat zwarte peper betekent. Die peper is afkomstig uit Azië. Ook zeg je dat ‘alle soorten bonen’ uit Amerika komen. Fout: dat klopt voor de gewone boon (Phaseolus vulgaris), maar niet voor tal van andere boonsoorten zoals de guarboon, de sojaboon, en – zeker niet te vergeten – de kikererwt, in het Latijn ‘cicer’, waar de beroemde redenaar Marcus Tullius Cicero zijn derde naam aan ontleende.

   Beantwoorden

 2. artgrrl
  Apr 11, 2012 @ 18:05:26

  Er is niets mis met leuk koken, ik ben tenslotte geen chefkok, maar zeer zeker niet zonder kennis van zaken… Ik ben ook geen geschiedkundige en wat de Romeinen precies wel en niet hadden is lang niet zo interessant als wat met de recepten mogelijk is. Elders op dit blog zie bijvoorbeeld https://vuurpapier.wordpress.com/2010/09/30/cucurbitaceae/ geef ik al aan dat ik courgette gebruik als een interpretatie van curcurbitas. Wanneer in de recepten overigens peper voorkomt kan dit ook duiden op scherpe of pittige kruiden. Helaas (of maar goed ook) kunnen we niet meer navragen aan de schrijvers wat ermee bedoeld wordt.

  Beantwoorden

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: