Apicius

Binnen Uitgeverij Vuurpapier wordt hard gewerkt aan een Romeins kookboek dat gaat bestaan uit originele recepten, allemaal tussen 1600 en 2000 jaar oud. De verzameling is bekend onder de naam De Re Coquinaria, geschreven door Apicius, al is niet zeker of hij de schrijver is, de verzamelaar, of dat de recepten achteraf aan hem zijn opgedragen. Apicius was in ieder geval een liefhebber van lekker eten en leefde rond het jaar 0. De recepten zijn naar alle waarschijnlijkheid pas samengesteld rond 400 na Christus. Alle recepten die wij gebruiken in het kookboek en hier in dit blog zijn vertaald uit het latijn door Janiek Kistemaker. Wij proberen de recepten uit, wat lastig is aangezien de meeste slechts een opsomming zijn van ingrediënten zonder aanwijzingen over bereiding, laat staan hoeveelheden. Dat maakt het onderzoek wel spannend! Een groot aantal recepten worden vooraf op dit blog gepubliceerd. De originele Latijnse recepten en hun letterlijke vertaling staan op www.apiciana.nl. Als het recept niet duidelijk is wordt af en toe verwezen naar de boeken Romeinse Vleesgerechten en andere heerlijkheden, zoals Julius Caesar ze at, beschreven door Apicius van Anton Coppoolse, uit 1995, en Apicius, Cookery and Dining in Imperial Rome, een heruitgave uit 1977 van het boek van Joseph Dommers Vehling uit 1936. Daarnaast hebben wij een uitgave uit 1922 in ons bezit, geheel in het Latijn; Apicius, de re Coquinaria van Giarratano en Vollmer.

Advertenties

9 reacties (+add yours?)

  1. h.schutte
    Okt 20, 2010 @ 18:48:57

    gaarne meer informatie over wanneer het kookboek uit komt

    Beantwoorden

    • artgrrl
      Okt 21, 2010 @ 10:23:00

      We zijn flink bezig met het kookboek voor te bereiden (koken, schrijven fotograferen), maar ik heb nog geen zicht op een publicatiedatum. Op het blog en op de website van de uitgeverij komt meer informatie te staan zodra er iets bekend is. Ik kan tegen die tijd ook even een mailtje sturen.

      Beantwoorden

  2. Sjoerd
    Okt 22, 2010 @ 13:29:06

    Heel leuk dat iemand zo bezig kan zijn met koken. Ik kook ook wel, maar ben er niet intensief mee bezig.

    Beantwoorden

    • artgrrl
      Okt 25, 2010 @ 10:23:52

      heheh, naast deze recepten houd ik me ook bezig met de Franse keuken en dingen inmaken zoals jam, de laatste tijd kijk ik ook culinaire films waardoor het erger wordt

      Beantwoorden

      • Sjoerd
        Okt 27, 2010 @ 23:22:19

        Mijn liefde ligt helemaal bij de Italiaanse keuken…

  3. Daria
    Mei 24, 2011 @ 13:41:48

    Ik was benieuwd wanneer het kookboek uitkomt, want ik wil beslist een exemplaar.
    Ik zag een keer een programma op de BBC over de britse keuken in de romeinse tijd. Ze hadden een paar recepten gemaakt, maar het smaakte allemaal naar niks, volgens hen omdat ze in die tijd weinig kruiden etc. tot hun beschikking hadden. Ik vraag me af of dat echt klopt. Ik kan me nauwelijks voorstellen dat ze niet allerlei manieren hadden om het eten toch wat smakelijker te maken, maar volgens de kok was de smaakbeleving in die tijd anders. Misschien klopt het commentaar van Obelix dus toch wel. “…In een muntsausje!….Het arme beest…” (Over de britse manier van everzwijn bereiden.) Met natuurlijk een kopje warm water met een wolkje melk erbij geserveerd (de thee was nog niet bekend).
    Maar het is in elk geval leuk dat er al wat recepten op de website staan. Ik ga beslist een paar uitproberen tijdens mijn vakantie.
    Laat het weten als het kookboek er is!
    groet,

    Daria

    Beantwoorden

    • artgrrl
      Jun 28, 2011 @ 14:01:28

      hey Daria, er wordt nog aan gewerkt hoor, maar heb zo geen idee wanneer het uit komt… Ik laat je de voortgang wel weten!

      Beantwoorden

  4. Henk
    Jul 07, 2012 @ 21:23:24

    Ook graag een mailtje als er meer bekend is

    Beantwoorden

  5. doxie willems nugteren
    Jan 30, 2014 @ 17:03:56

    Ik zou graag een seintje willen als het boek uikomt.

    Beantwoorden

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: