De letterlijke vertaling van dit recept is niet direct bruikbaar en de hoeveelheden zijn nogal groot. De wijn moet na een dag worden afgeschuimd, maar bij mij viel er niets af te schuimen. Zoals veel recepten moet deze eerst helemaal worden gelezen omdat er bijvoorbeeld dadels moeten worden geweekt vantevoren.

Ingrediënten (alles 1/10e van het origineel)

  • 1 pond honing
  • 100 ml (witte) wijn
  • ½ tl gemalen peper (of 12 gram)
  • 1 gram mastiek
  • ½ gram nardusblad (Thaise laurier)
  • ½ gram saffraan
  • 1 dadel
  • 1 liter (witte) wijn

Doe een halve kilo honing in een pan met een dikke bodem, waar je tevoren ruim 100 ml wijn in hebt gedaan, en kook dit samen in op een gemiddeld vuur. Zodra het begint te bruisen, voorkom je dat het overkookt door er wijn bij te gieten, maar het zakt natuurlijk ook terug als je het van het vuur haalt. Als het mengsel is afgekoeld, zet je het opnieuw op het vuur. Dat herhaal je een tweede en derde keer. De bedoeling van het telkens op laten koken begrijp ik nog niet, iemand een idee? Zet ondertussen een dadel in een beetje wijn voor de volgende stap. Ik heb de wijn en de honing niet lang ingekookt, het zou kunnen dat je langer door moet gaan, een idee voor de volgende poging.

De volgende dag schuim je de wijn af, als het nodig is tenminste. Vervolgens voeg je de peper toe, geplette of gemalen mastiek, nardusblad (of laurier), saffraan, en de geweekte dadel. De pit van de dadel hoort geroosterd te worden, maar dat was geen succes. Ik heb deze wel vermalen in de blender. Doe de liter wijn erbij en roer goed. Hoe beter de kwaliteit van de fles wijn, hoe lekkerder de kruidenwijn. De wijn moet nu nog wel gefilterd worden, maar daar kun je beter nog een dag mee wachten tot de verschillende smaken er goed doorheen zijn getrokken. Eigenlijk moet dit door houtskool gefilterd worden, maar het kan ook eerst door een zeef en dan door een koffiefilter.

Advertenties