In de aanwijzingen staat niet dat deze saus gekookt dient te worden, maar in de omringende recepten wel. Overigens wordt in die andere recepten ook wel gesproken van pisce frixo; gefrituurde vis, al is de titel pisce elixo; gekookte vis. De saus is vrij pittig en uitgesproken.

Ingrediënten

  • ½ tl peper
  • ½ tl lavaszaad
  • een paar blaadjes verse koriander
  • ½ tl bonenkruid
  • 1 stukje gesnipperde ui
  • 1 hardgekookte eierdooier
  • scheutje zoete wijn
  • 1 tl azijn
  • 1 tl olie
  • 1 tl garum

Vaste bezoekers van dit blog weten het al, we beginnen met het malen van de droge kruiden en de koriander in de vijzel. Koriander maakt de saus pittig, bonenkruid maakt deze wat frisser, ui maakt het wat scherper, speel gerust met de verhouding tussen die drie! Ik vermoed dat de eierdooier bedoeld is om de saus te binden. Nadat de overige ingrediënten zijn toegevoegd kun je het beste en saus mooi glad maken in de blender, of heel stevig roeren in de vijzel, het is net waar je zin in hebt. Ik heb de saus kort laten koken en over de vis verdeeld bij het opdienen. De vis kan ook goed klaargemaakt worden in de tajine, of je kunt de vis koken in wijn.

Advertisements