Dit recept heb ik vaker gemaakt voor vrienden die komen eten en wel eens willen proeven wat Romeins eten precies is en wat het zo bijzonder maakt. Het recept is betrekkelijk eenvoudig, hartig en ook zoet. Een goede eerste kennismaking. De saus is dezelfde als voor de perziken uit de oven. Beide heb ik vandaag gemaakt voor Het Parool, binnenkort meer daarover…

Ingrediënten

  • 1 grote donkere courgette of 2 kleine lichte courgettes
  • olijfolie
  • ¼-½ tl zwarte peper
  • ½ tl lavas
  • 1 tl gedroogde peterselie
  • 1 tl gedroogde munt of liever enkele blaadjes verse munt
  • 2 tl komijnzaad of 1 theelepel gemalen komijnzaad
  • 1 tl (kruiden)azijn
  • 1 tl garum (Thaise vissaus)
  • 1-2 eetlepels honing

Het gerecht kan gemaakt worden in een koekenpan of in een tajine. Snijd de courgettes in dikke plakken en bak ze kort in olijfolie. Verwarm in een kleine koekenpan het komijnzaad zodat de oliën vrijkomen. Ondertussen maak je in de vijzel de komijnsaus; wrijf zwarte peper, lavaszaad (of gedroogd lavasblad), gedroogde peterselie, munt (vers of gedroogd) en komijnzaad fijn en leng dit aan met een klein beetje azijn en garum en ongeveer anderhalve eetlepel honing. De komijn in deze saus mag best overheersen, net als de (verse) munt. Giet de saus over de gebakken courgettes en laat deze met het deksel op de pan nog enkele minuten pruttelen. Dien daarna op en vergeet niet de saus over de plakken courgette te verdelen. Zelf maak ik de saus altijd op gevoel en elke keer als ik het maak smaakt het iets anders. Wat ook erg lekker is; een halve theelepel venkel mee verwarmen met de komijn en dan fijn malen.

Advertisements