Dadels worden veel gebruikt in combinatie bij vis. Dit recept geeft niet aan welke vis er gebruikt moet worden en dit keer heb ik een tilapia filet gebruikt. In de diepvries liggen nog schollen voor de volgende versie. Het maakt niet zoveel uit of je de dadels fijn maalt of wat grover laat.

Ingrediënten

  • 2-3 tilapia filets
  • ¼-½ tl peper
  • ¼ tl komijn
  • ½ tl korianderzaad
  • ¼-½ tl duivelsdrek
  • 1-1½ tl oregano
  • wijnruit
  • 1 tl azijn (Valderama)
  • 2 dadels
  • ½ el honing
  • ½ tl defritum (ingekookt druivensap)
  • 1 tl olie (Picardo)
  • ½ tl garum (vissaus)
  • scheutje halfzoete witte wijn

In het boek Romeinse vleesgerechten noemt Anton Coppoolse karwij in plaats van komijn, wat ook goed zou passen in deze combinatie van kruiden. In het boek Apicius, Cookery and Dining in Imperial Rome is sprake van komijn, dadelwijn en bouillon. In beide boeken wordt de vis gezouten voordat ze gebakken wordt. Deze stap sla ik over.

Bak de vissen in ieder geval in olie of roomboter. Maal ondertussen de droge kruiden en snijd de dadels in kleine stukjes. Voeg nu de overige ingrediënten toe en maal alles fijn in de blender, de saus verandert dan wel van kleur. Sommige stukken dadel worden overigens moeilijk fijn. Om de saus iets dunner te maken heb ik een scheutje wijn toegevoegd, het recept zegt dat de saus aangelengd moet worden, dit kan met wat visbouillon of wijn. Het ligt er maar net aan wat je bij de hand hebt. Vervolgens wordt de saus aan de kook gebracht en over de vis uitgegoten. Bestrooi de vis nog even met wat peper voor het opdienen.

Advertenties