Het laatste recept van dit jaar alweer. Volgend jaar willen we toch echt meer recepten plaatsen en kaarten laten drukken of printen met recepten erop. Dit recept is een saus die van smaak verandert bij het koken dus pas goed op met de afstemming van de verschillende smaken. De smaak is zoetzuur en past goed bij de zachte smaak van de tonijn.

Ingrediënten

  • een flink stuk verse tonijn
  • ½ tl peper
  • ½ tl lavas
  • 1 tl oregano
  • 1 el verse koriander
  • ½ kleine ui of sjalot
  • 1 handvol rozijnen
  • 100 ml zoete wijn (Moulleux)
  • 2 tl azijn
  • 1½ tl garum
  • 2 tl defritum
  • ½ el olie
  • eventueel honing, max 1 tl

Verwijder zoveel mogelijk steeltjes van de koriander en maal deze fijn met de andere kruiden. Snipper de ui of sjalot fijn en doe de helft bij de kruiden. Snijd eventueel de rozijnen fijn. Doe de kruiden, de rozijnen en de vloeibare ingrediënten samen in de blenden en maal deze kort. De saus verandert nu van kleur en wordt als het goed is bleekgroen. Proef nu de saus om te kijken of er van sommige kruiden meer toegevoegd moet worden, maar zorg dat de saus niet te pittig wordt voordat deze gekookt wordt. Doe het mengsel nu over in een kleine steelpan en laat ongeveer tien minuten pruttelen totdat de saus indikt. Ondertussen kun je de tonijn op hoog vuur aan beide kanten kort grillen. Dien de saus op naast de tonijn.

Advertisements