Eigenlijk is het zonde om een stuk van een fazant te gebruiken voor een simpel recept als dit, maar het is de moeite waard. Zorg dat je een filet te pakken krijgt met een stuk vet eraan, anders moet je net als ik stukken vet en vlees van een hele fazant afsnijden. De rest van de fazant kan in dat geval bedekt met spekvet een tijdje de oven in. De basis van de saus lijkt om komijnsaus.

Ingrediënten

  • vet van een fazant
  • 150 gram vlees van een fazant
  • ½-1 tl peper
  • 1 tl garum
  • 1-2 el rode port (caroenum)
  • ¼ liter bouillon
  • ½-1 tl peper
  • ½ tl lavas
  • 2 tl (verse) munt
  • enkele rozijnen of twee pruimen
  • 1-2 tl komijn (even kort roosteren)
  • ½-1 tl bonenkruid
  • enkele takjes selderij
  • ½ el honing
  • 1 tl garum
  • 1 tl azijn
  • 1 tl olie
  • 2-3 el zoete wijn of (rode) port

Maak een bouillon van enkele kruiden, zoals selderij. Snijd ondertussen plakken vet van de fazant en bak deze even aan in wat ganzenvet of olie. Snijd het vet dan in kleine blokjes. Snijd nu wat vlees van de fazant. Haal de stukjes vlees door de gehaktmolen en zet de rest van de fazant, bedekt met spekvet of ganzenvet, 45-60 minuten in de oven op ongeveer 190 graden. Doe het gehakt samen met de peper, garum en port in een kom. Kneed alles goed door elkaar en vorm er kleine balletjes van. Kook de balletjes in ongeveer een kwartier gaar in de bouillon en dien op.

Snijd de rozijnen of pruimen heel fijn, maal deze samen met de kruiden tot een geheel. Voeg daarna de honing, azijn, garum, olie en port toe. Om dit tot een saus te krijgen kun je het kort in de blender doen. Warm de saus kort op als de fazant gaar is en serveer samen.

Advertenties