Nogmaals een simpel recept met bouillon en gehakt, een gebonden groentensoep met gehaktballejtes. Dit recept kan in het hoofdstuk onder de noemer prei. De kippenbouillon is een bijproduct van een eerder recept, de kip met moretum. Het is meer een voorgerecht dan een maaltijdsoep.

Ingrediënten

  • zelfgetrokken kippenbouillon
  • 1 prei
  • 1 bosje dille
  • ½ tl zout
  • ½ el zwarte peper
  • ½ tl selderijzaad
  • ½ el rijst
  • 1 tl garum
  • 1 scheutje wijn of 1 el ingekookte most
  • 250 gr gehakt

De kippenbouillon moet vrij lang trekken, ongeveer twee uur. Het is handig om dit dus ruim vantevoren te maken. Meng het gehakt met de peper en het selderijzaad en het zout. Draai hier kleine gehaktbvalletjes van. Het recept zegt verder niet of de gehaktballetje meegekookt moeten worden of niet. Ik heb besloten ze samen met de dille en prei gaar te laten worden. De dille heb ik er later uitgehaald. Week de rijst in lauw water en stamp dit fijn. Voeg dit samen met garum en most toe aan de bouillon. De rijst zorgt ervoor dat de soep gebonden wordt.

Advertenties