Een eenvoudig recept en groot succes. Ik heb deze al vaker gemaakt en nog helemaal niets over geschreven hier. De eerste keer had ik te dik spek gebruikt om het gehakt, met dunner spek worden de balletjes veel mooier. Spek kan het beste door de slager heel dun worden gesneden.

Ingrediënten

  • 250 g (varkens)gehakt
  • 150 g varkensnet (dungesneden ontbijtspek)
  • 1 sneetje witbrood
  • rode wijn
  • olijfolie
  • 1 tl zwarte peperkorrels
  • 1 tl garum (Thaise vissaus)
  • 1 el myrtebessen of bosbessen
  • 1 el pijnboompitten
  • 2 el ingekookte most of honing

Laat 2 kopjes druivensap inkoken totdat het schuimt en haal dan snel van het vuur. Week het sneetje witbrood in een laagje rode wijn en giet het teveel aan wijn af. Rooster kort de pijnboompitten zonder olie in een koekenpan. Voeg het gehakt toe, de zwarte peperkorrels, de pijnboompitten, garum en eventueel bosbessen en meng dit goed. Draai kleine balletjes van dit mengsel en wikkel hier het ontbijtspek omheen en strijk ze glad. Rooster of bak de vleesballetjes rondom bruin in olijfolie of lekker veel roomboter. Dien ze op met ingekookt druivensap of honing eroverheen.

Zelf kon ik geen myrtebessen vinden maar met bosbessen lukt dit ook. Ook varkensnet heb ik niet geprobeerd (al is dat bij een goede slager te bestellen) maar dun gesneden ontbijtspek is evengoed bruikbaar en doordat het vet is kan het gemakkelijk om de balletjes gewikkeld worden.

Advertisements