Het was even zoeken naar de betekenis van ofellae, het blijkt een mals stuk vlees van de rug van een varken te zijn. Ik heb het zwoerd ingesneden en het vlees niet, volgens de Engelse vertaling van de re coquinaria had ik het andersom moeten doen, volgende keer beter. Het vlees moet vrij lang (drie dagen) marineren.

Ingrediënten

  • 1 pond spek met zwoerd
  • 1 tl peper
  • ½ tl lavaszaad
  • enkele takjes dille
  • ½-1 tl komijn
  • 1 mespuntje duivelsdrek
  • 1 laurierbes of laurierblaadje
  • 1 tl garum
  • 1 scheutje olie
  • ½ tl peper
  • ½ tl lavaszaad
  • ½-1 tl garum
  • 1-1½ kopje zoete wijn
  • 1-2 el zetmeel

Ik denk dat dit recept bedoeld is voor een grotere hoeveelheid dat ik heb gebruikt, aangezien het kruislings moet worden samengebonden. Het stuk zwoerd wordt ingesneden en ingesmeerd met de genoemde kruiden (1e lijstje) en een beetje olie, want verdunnen met garum (wat het recept letterlijk aangeeft) is niet wenselijk. Deze marinade in de koelkast drie dagen laten trekken.

Dan de oven voorverwarmen en de ofellae in een ovenschaal plaatsen. In de oven trekt het zwoerd samen en zwelt op. In 30 minuten is het gaar en snijd dan het zwoerd van het vlees. Maak de saus (2e lijstje ingrediënten) en bindt deze met zetmeel. Snijd dan het overgebleven vlees in reepjes en overgiet met de enigszins zoete saus. Het resultaat doet nog het meest denken aan Babi Pangang, maar dan lekkerder.

Advertisements