Patina de cydoneis A164

Mala cydonia cum porris, melle, liquamine, oleo, defrito coques et inferes, uel elixata ex melle.

Het is weer het seizoen voor kweeperen! De vruchten zijn relatief onbekend, al helpen websites zoals www.kweepeer.nl het imago wat op te krikken. Helemaal in de herfststemming heb ik gisteren een soort ‘appelmoes’ geïmproviseerd van kweeperen met verse gember, kaneel en cognac. Het Romeinse recept hieronder is de patina van kweeperen. Een eenvoudig en lekker recept. Bij gebrek aan kweeperen kan het ook uitgevoerd worden met stoofpeertjes, al is het eindeffect dan toch anders. Op de markt of bij een Turkse groentenboer zijn kweeperen vaak wel te vinden.

Ingrediënten

  • 2-3 kweeperen
  • 1 prei
  • 2 el honing
  • 1 tl garum
  • 1 scheutje olie
  • 1-2 el ingekookte most
  • ½ tl zwarte peper

Schil de kweeperen en ontdoe ze van hun klokhuis. Snijd ze in partjes. Was vervolgens de prei, want daarin blijft altijd zand achter, en snijd haar in grove stukken. Doe de stukken kweepeer en prei samen in een pan, voeg honing, garum, olie, en ingekookte most (ingekookt druivensap) toe. Breng aan de kook en laat op een laag vuurtje pruttelen totdat de kweeperen gaar zijn. Dien op met een beetje zwarte peper erover. Waarschijnlijk werd dit recept gekookt in een tajine. Ik heb thuis eentje staan en kan dit recept wel daarin maken en kijken wat er gebeurt.

 

Advertenties