Aliter lenticulam A185

Coquis. Cum despumauerit, porrum et coriandrum uiridem supermittis. <Teres> coriandri semen, puleium, laseris radicem, [semen] mentam et rutam, suffundis acetum, adicies melle, liquamine, aceto, defrito temperabis, adicies oleum, agitabis. Si quid opus fuerit, mittis. Amulo obligas, insuper oleum uiridem mittis, piper aspargis et inferes.

Het is geen Harira, maar desondanks zeer de moeite waard. Het grootste deel van het recept spreekt voor zich. We hebben de mogelijkheid tot het gebruikt van verschillende soorten linzen. Twee soorten door elkaar met ongeveer dezelfde kooktijd is erg lekker en aan te raden.

Ingrediënten

  • 2 kopjes linzen
  • 1-2 prei
  • enkele takjes verse koriander
  • 1 tl korianderzaad
  • enkele takjes polei en/of munt
  • 1 mespuntje duivelsdrek
  • ½ el wijnruit
  • 1 tl azijn
  • ½ el honing
  • 1 tl garum
  • 1 el defritum of ingekookte druivensap
  • 1 scheutje olie
  • 1-2 el zetmeel

Spoel de linzen goed af vantevoren. Na enige kooktijd gaan de linzen schuimen en meteen daarna kunnen de andere ingrediënten er aan toegevoegd worden. We krijgen van Apicius de vrijheid een zelfbedacht extra ingrediënt toe te voegen, bijvoorbeeld een restje vlees of groente. Het binden van de soep hoeft pas als deze gaar is.

Kook de linzen. Wanneer je ze hebt afgeschuimd, leg je er prei en verse koriander op. korianderzaad, polei, duivelsdrek, munt en wijnruit, giet er azijn bij, voeg honing toe, leng aan met garum, azijn, defritum, voeg olie toe, roer. Als er nog iets nodig is, doe het erbij. Bind met zetmeel, giet er verse olie op, bestrooi met peper en dien op.

Advertenties