Minutal ex praecoquiis A170

Adicies in caccabo oleum, liquamen, uinum, concides cepam Ascaloniam aridam, spatulam porcinam coctam tessellatim concides. His omnibus coctis teres piper, cuminum, mentam siccam, anethum, suffundis mel, liquamen, passum, acetum modice, ius de suo sibi, temperabis. Praecoquia enucleata mittis, facies ut ferueant, donec percoquantur. Tractam confringes, ex ea obligas, piper aspargis et inferes.

De meest bijzondere recepten van Apicius blijven toch de gerechten waarin zoete ingrediënten worden gecombineerd met hartige, of pittige kruiden. Ook dit recept is een typisch voorbeeld van dingen die veel mensen niet uit zichzelf zouden combineren.

Ingrediënten

  • 1 scheutje olie
  • ½ tl garum
  • 1 kopje wijn
  • 1 sjalot of ui
  • 150 gr schouderham

 

  • ½ tl peper
  • ½ tl komijn
  • ½-1 tl gedroogde munt
  • ½-1 tl dille
  • 1-2 el honing
  • ½ tl garum
  • 1 kopje zoete wijn
  • ½-1 tl azijn
  • 1 flinke handvol ontpitte abrikozen
  • 1-2 el tracta of zetmeel

Ook bij deze minutal wordt het vlees apart van de saus bereid. Dit wordt niet letterlijk gezegd, maar lees ik tussen de regels door. Ik volg sowieso niet letterlijk de vertaling, maar improviseer een beetje.
Snijd de schouderham in blokjes en kook deze kort. Snijd een sjalot fijn en fruit deze in een beetje olie tot ze glazig wordt, voeg dan garum en wijn toe met de hamblokjes. Laat dit verder gaar stoven. Maal vervolgens in de vijzel de kruiden voor de saus. Doe er dan honing, garum, zoete wijn, azijn, en voldoende van het kooknat van de hamblokjes bij. Voeg dan de abrikozen toe en laat dit koken tot ze gaar zijn. Als ze gaar zijn haal je de abrikozen even uit de saus en bind deze met zetmeel. Doe nu zowel de abrikozen en de saus bij de pan met de hamblokjes en dien op.

Advertenties