Aliter carduos

Rutam, mentam, coriandrum, feniculum, omnia uiridia teres. Addes piper, ligusticum, mel, liquamen et oleum.

Omdat het lastig is aan kardoen te komen, en de plant lijkt op Artisjok heb ik dit laatste gebruikt voor dit recept. Artisjokken worden gewoonlijk gekookt en de blaadjes worden er na het opdienen één voor één uitgetrokken, en in een dipsaus gedoopt. Ik ben er voor het gemak van uit gegaan dat genoemde kruiden voor een dergelijke dipsaus bedoeld zijn.

Ingrediënten

  • 2 grote artisjokken
  • enkele verse takken of bladeren van
    – wijnruit
    – munt
    – koriander
    – venkel
  • ½ tl peper
  • ½ tl lavaszaad
  • 1 el honing
  • ½ tl garum
  • 1 tl olie

Snijd zoveel mogelijk van de steel van de artisjok en eventueel de punten van de onderste bladeren, deze kunnen vrij scherp zijn. Kook de groente 20-30 minuten in ruim water. Als de bladeren er gemakkelijk uit getrokken kunnen worden zijn ze gaar. Maal ondertussen de verse kruiden, voeg peper en lavas toe. Voeg dan de vloeibare bestanddelen toe en roer goed. Wees spaarzaam met garum en ook met honing, deze kunnen de smaak van de verse kruiden overheersen.

Dien de artisjok in haar geheel op, trek de bladeren er uit, dip ze in de saus en schraap af met je tanden.

Advertisements