Minutal marinum A165

Pisces in caccabum , adicies liquamen, oleum, uinum, cocturam. Porros capitatos, coriandrum minutatim concides, isiciola de pisce minuta facies et pulpas piscis cocti concarpis, urticas marinas bene lotas mittes. Haec omnia cum cocta fuerint, teres piper, ligusticum, origanum, fricabis, liquamen suffundes, ius de suo sibi, exinanies in caccabum. Cum ferbuerit, tractam confringes, obligas, agitas, piper aspargis et inferes.

In de keuken van de uitgeverij hadden we een discussie of we eerst visballetjes moesten maken van de vis die in de pan lag of een andere vis. Eerst wordt melding gemaakt van balletjes maken en meteen daarna dat vis van de graat moet worden geplukt. Eergisteren hebben we twee visfilets in een pan gelegd in de genoemde saus met prei en koriander. Van een andere vis hebben we balletjes gemaakt en deze gebakken, terwijl ze eigen mee hadden moeten stoven. Bij de eerste poging hebben we alleen vis genomen en gepoogd dit tot balletjes te kneden, wat jammerlijk uit elkaar viel. Bij de tweede poging hebben we de vis geprakt, gemengd met in visbouillon geweekt brood, ½ gelopt ei en paneermeel. Dit mengsel is stevig genoeg om balletjes van te vormen die hun vorm behouden. Zeenetels hebben we niet gevonden, dit zijn een soort kwallen volgens de Engelse vertaling: sea nettles, maar kan ook slaan op zeewier wat wel verkrijgbaar is.

Ingrediënten

  • 2-3 visfilets: pangasius/kabeljauw/tilapia
  • 1 tl garum
  • 1 scheutje olie
  • 1 kopje droge witte wijn
  • 1 kopje visfond (vis bouillon)
  • 1-2 prei
  • 1 bosje koriander
  • (zeenetels of zeewier) [1]
  • ½-1 ei
  • 1-3 el paneermeel
  • 1 snee witbrood
  • ½ tl peper
  • ½ tl lavaszaad
  • 1 tl oregano
  • ½ tl garum
  • 1 el tracta of zetmeel

Bereiding

Doe vissen in een pan, voeg garum toe, olie, wijn, visfond. Prei en koriander snijd je fijn, maak gehaktballetjes van vis en pluk het vlees van gekookte vis van de graat, doe er goed gewassen zeenetels bij. Als dat allemaal gaar is, maal je peper, lavaszaad, oregano, wrijf fijn, giet er garum bij, wat kooknat, doe het over in de pan. Als het aan de kook is, brokkel je er tracta in, bind het, roer het, bestrooi met peper en dien op.


 [1]Populair in de Chinese en Japanse keuken, wordt standaard verkocht in sliertjes en gepekeld. Een klassieke bereiding is de kwalsalade. Week de sliertjes, vermeng ze met komkommer, wortel en radijs julienne, bosui en een chinese dressing (rijstazijn, knoflook, gember, sesamolie, soja).

Advertisements