Aliter cucumeres rasos A83

Elixabis cum cerebellis elixis, cuminum et apii semen, melle modico, liquamine et oleo . Ouis obligabis, piper asparges et inferes.

In het oorspronkelijke recept spreekt Apicius van gekookte hersenen, die ik heb vervangen door (lams)gehakt. Het staat iedereen natuurlijk vrij om toch hersenen te gebruiken. Dit recept is vooral boeiend omdat ondanks dat het hoofdingrediënt komkommer is, het eindresultaat heel anders smaakt.

Ingrediënten

• 1 geschilde komkommer
• 150 g (lams)gehakt
• 1 tl komijn
• 1 tl selderijzaad
• 2 tl honing
• ½ tl garum (Thaise vissaus)
• 1 tl (olijf)olie

Bereiding

Snijd de geschilde komkommer in de lengte in vieren en dan in blokken. Doe deze in een pan met een laagje kokend water. Draai van het gehakt kleine balletjes en doe deze bij de stukken komkommer. Maal dan het komijn en selderijzaad (of gedroogd selderijblad) fijn. Leng dit kruidenmengsel aan met de honing, garum, olie, en wat van het kookvocht. Prik af en toe in een stuk komkommer om te zien of deze al gaar is. Giet dan het kruidenmengsel bij de komkommer en het gehakt. In het oorspronkelijke recept wordt het gerecht gebonden met eieren, maar dat heb ik achterwege gelaten. Nu nog naar smaak bestrooien met zwarte peper en opdienen.

Advertisements